Lymfødem Behandling på Amager
Jeg tilbyder Lymfødem behandling (fjernelse af hævelser, Hæmatomer/blå mærker), samt instruktion i øvelser til lymfedrænage ved:
- Hævelse, som følge af cancerbehandling, altså Sekundært Lymfødem, efter cancerbehandling med fjernelse af Lymfeknuder.
- Medfødte skader i lymfe- venesystemet, Primært lymfødem.
- Hævelse i benene grundet dårligt tilbageløb i blodkarrene, hermed menes kronisk venøs insufficiens, problemer i venesystemet.
Ødem/hævelse grundet inflammation, som følge af:
- Artrose/slidgigt
- Sportsskader, arbejdsskader.
- Operation, hofte, knæ skulder, albue ankel etc
- Leddegigt, psoriasisgigt etc.
- CRPS
- Lipødem.
Der er fire områder indenfor Lymfødem Behandling
Manuel Lymfedrænage, som er en manuel behandling, hvor hævelsen, væskeansamlingerne presses op mod de fungerende lymfekirtler i naboområderne.
Behandling eller rådgivning i selvbehandling af hudproblemer.
Bandagering, i den akutte fase med kortstræksbind, i den vedligeholdende fase med strømpe/ærme/handske.
Samt instruktion i øvelser, der stimulerer lymfedrænagen, venepumpe øvelser, styrketræning til vedligeholdelse og bedring af funktionen og generel selvbehandling.
I den akutte fase, vil der være behov for, at vi ses ofte med korte mellemrum. Men så snart vi har fået styr på hævelsen, vil vi tage mål til strømper/ærmer og gå ind i den vedligeholdende fase, hvor vi kun skal ses efter behov, måske hver anden måned.
Der kan dog opstå situationer, hvor man er nødt til at gå tilbage til den akutte fase igen, for eksempel efter inflammation, som rosen, eller efter en operation i forbindelse med en anden skade, som jo også vil påvirke hævelsen.
Sekundært Lymfødem
Sekundært Lymfødem Kan opstå i ansigt, bryst, ryg, arme, kønsdele og ben, behandling vil typisk bestå af en akut fase og en vedligeholdende fase. Den akutte fase er mens der er meget hævelse, samt gener som snurren, smerte, tyngdefornemmelse og nedsat bevægelse. Der kan være hudproblemer også, med eksem, tørhed, svamp og lignende.
Primært Lymfødem
Primært Lymfødem, behandles som sekundært Lymfødem, med samme mål, at mindske hævelsen og generne og øge funktionsniveauet, samt forebygge komplikationer.
Kronisk venøs insufficiens
Kronisk venøs insufficiens, er en tilstand som rigtig mange lider af, både mænd og kvinder.
Tilstanden deles op i 4 stadier:
0. Hvor der ikke er hævelse, men benene kan være tunge, ømme eller gå i krampe om natten.
1. Hvor benene hæver i løbet af dagen, men bliver bedre/normale i løbet af natten eller i forbindelse med at de ligger højt. I dette stadie kan de også være ømme, tunge og give krampe.
2. Hvor hævelsen ikke aftager i løbet af natten, dette er en mere kronisk tilstand, med ændring af huden (tynd, tør, ru hud, spænding i huden, svampe infektioner, eksem), samt fortykning af huden i benene, typisk underben. Samt nedsat bevægelse over ankelleddet. Der kan være ømhed og krampe, men er der ikke nødvendigvis.
3. Som stadie 2, men med kronisk venøst bensår. Sår på underben, som er meget længe om at hele.
Målet med behandlingen er at stoppe udviklingen fra stadie 0-1 til stadie 2-3, eller at forsøge at reducere stadiet til stadie 1, fra 2-3. I stadie 3 er det vigtigste at øge sårhelingen, så man kommer tilbage til stadie 2 og herfra forbedre forholdende i benene.
Behandlingen består af Manuel Lymfedrænage, bandagering, hudpleje samt instruktion i blandt andet venepumpe øvelser for ben og andre relevante øvelser og generel træning til bedring af blodcirkulationen.
Inflammation
Inflammation, er en tilstand der opstår i vævet, som følge af vævsskade og som en del af ophelingsprocessen. Det medfører typisk varme, hævelse og rødme, men er ikke en bakteriel infektion.
Artrose, slidgigt er degenerative forandringer i led, som kan medfører øget knogledannelse i ledranden, nedslidning af ledbrusken og irritation af det omkringliggende væv, som kan give nedsat bevægelighed af leddet. Derudover kan det medføre smerter/ømhed, hævelse og stivhed, særligt ved igangsætning og om morgenen. Heldigvis er det ikke alle med artrose, der oplever disse gener.
Den bedste behandling mod slidgigt er træning: styrketræning, udholdenhedstræning, konditionstræning og at sørge for ikke at blive overvægtig, eller hvis man er lidt for tung, at forsøge at tabe sig.
Men hvis man har fået inflammation i forbindelse med sin artrose, kan man hæmme den og øge bevægeligheden i leddet ved hjælp af Manuel lymfedrænage og eventuelt bandagering i en periode, da ernæringen af vævet bliver bedre jo mindre hævelse der er i området.
Sportsskader, primært de akutte (ankelforstuvning –brud, brækket arm, ben, trælår med stor blødning i vævet, overrivning af muskler eller sener etc) giver også inflammation, med hævelse, misfarvning, smerter og nedsat bevægelse.
Hævelsen er ofte grunden til at det er svært at undersøge leddet ordentligt, så man bliver sendt hjem fra lægen; skadestuen, med besked på at vente til hævelsen har lagt sig.
Denne hævelse, blødning i vævet, smerterne og den nedsatte bevægelse, kan afhjælpes meget, på ganske få gange med manuel lymfedrænage og bandagering, så man kan blive ordentligt undersøgt eller komme i gang med sin genoptræning, så hurtigt som muligt. Og genoptræningen er ikke mindre vigtig fordi man har fået Lymfedrænage.
Arbejdsskader opfører sig som, og skal behandles som sportsskader.
Operationer opfører sig som, og skal behandles som sportsskader og arbejdsskader.
Leddegigt
Leddegigt er en autoimmun sygdom, hvor immunforsvaret går til angreb på kroppens raske celler, det rammer flere forskellige dele af kroppen, men oftest leddene, som kan blive destrueret helt, hvis der ikke gribes ind med medicinsk behandling. Heldigvis er behandlingen i dag virkelig god og de fleste får det rimelig godt med medicin og træning. Men ind imellem kan sygdommen blusse op og give hævelse og inflammation i nogle led. Dette kan behandles med manuel lymfedrænage, ligesom alt andet inflammation, for at dæmpe smerte og hævelse og genvinde funktioner.
CRPS – complex regional pain syndrom
CRPS complex regional pain syndrom, tidligere kendt som Reflex dystrofi er en dysfunktion i central nervesystemet, som medfører stærke smerter uden væsentlig vævsskade, samt hævelse, misfarvning, atrofi af muskler og ændring af huden i det ramte område. Man ved ikke, hvorfor lidelsen opstår, men den sættes i forbindelse med større eller mindre skader, samt immobilisering i længere tid, og den fejldiagnosticeres ofte, så den når at forværres inden patienten kommer i gang med den rigtige behandling.
Målene med Lymfødem behandling er: Ødem resorption, smertelindring, afspænding, vedligeholde sundheden i huden og bevare/bedre funktionsniveauet for patienten. Det kan være umuligt for patienten at udholde direkte lymfedrænage på den afficerede legemsdel, men så forsøger man at skabe et sug i de ovenliggende områder af lymfesystemet.
Hævelser forskellige steder i kroppen behøver ikke at skyldes en sygdom i Lymfesystemet, eller at man har fået fjernet lymfeknuder, men lymfesystemet er altid involveret når der er hævelse til stede.
Lymfesystemet er et meget overset system i sundhedsvæsenet generelt. Der er ikke så mange, der ved noget om det og derfor behandles hævelser ofte ikke tilstrækkelig grundigt eller slet ikke.
Lymfesystemet består af et netværk af lymfekar, med samme udstrækning, som vener og arterier (blodårene). Det starter ude i vævet og slutter ved at tømme lymfevæsken ud i venen tæt på hjertet. Undervejs fra periferien til venen afbrydes karrene af Lymfeknuder/lymfekirtler.
Lymfesystemets opgave er, at føre den væske, som er blevet presset ud i vævet og ikke er kommet tilbage i venerne, tilbage til blodkredsløbet, samt at nedbryde proteiner, fedtceller, syge celler etc, så det også kan komme tilbage i kredsløbet. Lymfeknuder fungerer, udover at stå for nedbrydning af ovennævnte, også som reservoir for væsken, så hvis væsketrykket stiger i vævet, kan væsken opbevares i lymfeknuderne, hvor det ikke gør skade samt som en vigtig del af vores immunforsvar.
Grunden til at det er en god idé, at fjerne hævelse fra vævet er: udover at det kan være meget generende at have en hævet arm eller hævede ben, at en stor del af ernæringen af vores hud, muskler, sener osv foregår ved diffusion. Diffusion er en passiv transport af næringsstoffer, fra høj koncentration af stoffet(i blodbanen) til lav koncentration af stoffet(i vævet).
Diffusion foregår ved meget høj hastighed over korte afstande, men når der er hævelse i vævet, øges afstanden fra blodkar til modtagervævet og næringsstoffet når mulgvis slet ikke frem. Derved bliver ophelingen forringet og tager længere tid. Ved kronisk hævelse bliver kvaliteten af huden kraftigt forringet og bliver mere sårbar overfor infektioner og svamp.